Leos Pizza Trattoria - Leos Pizza Trattoria

Рейтинг:

4.8/5 (56 votes cast)

видяни 3343
Адрес софия, бул. Никола Йонков Вапцаров 57
Кухня италианска
Места 150
Телефон 02/ 862 48 19, 0878 642 824
Цени 10-50лв
Работно време 09:00 - 23:30
Сайт http://leospizza.bg/
Facebook

Малко вероятно е на някого да му хрумне да обядва или вечеря в ресторанта на спортен комплекс, намиращ се на прашно и тъжно шосе между болница и увеселителен парк.

В случая обаче причините да го направи са много. Става дума за тенис комплекс “Малеева”, в който от месец се намира Leo’s Pizza Trattoria.

Всички знаем Leo’s Pizza, мястото, където пастата и пицата в най-голяма степен се доближават до истината. И всичко, което знаете и харесвате на ул. “Искър”, го има и тук. Пиците са над 30, предлагат се в цял и половин вариант, пастата – също толкова, от най-семплата с масло и пармезан до тези със сосове с артишок, трюфелова паста, аспержи, водка.

Какво е различното сега?

Новото идва още с прибавянето на думата Trattoria към името на заведението и с присъствието на едно ново име: Адалберто Бианки, бащата на Лео, когото всички наричат Папа. Тандемът от две различни поколения прав нещо много ценно: Лео отговаря за пастите и пиците, желанието му е да експериментира и да ги движи в нови посоки. Сеньор Бианки въвежда старите класически селски и регионални ястия, тези, които в някаква степен са много по-представителни за италианската кухня от отдавна интернационализиралите се пица и паста. Това е важно е да се спомене не защото са някакви вътрешни “кухненски” истории. Първо, бизнесът вече е семеен, както е в повечето истински италиански ресторанти, и второ, защото в България са малко хората, които ходят в даден ресторант само заради този, който готви (освен ако не се пада братовчед например). В общия случай се знаят собствениците и посетителите, а най-важният остава в сянка. А е крайно време да бъде изведен на сцената.

В зимното си меню Папа е включил Melanzane alla Parmigiana – патладжани на фурна с доматен сос, моцарела и пармиджано. Тосканският шедьовър Bistecca alla Fiorentinа, или порцията килограм и 200 г пристигнало от Италия месо, поднесено върху гореща каменна плоча. Trippa alla Romana, или шкембето в лют доматен сос, мента, пармиджано и пекорино. Горещото Brasato с телешки джолан и червено вино. За непрететенциозните, любопитни и смели – древната Fagioli con le cotiche – боб със свински кожички. Една от любимите рецепти на сеньор Бианки, която винаги може да поръчате предварително, е Brodetto, която се приготвя от 15 вида риби. Тук това е трудно постижимо, но все пак малко побългарена версия на ястието с по-малко и предварително обезкостена риба е възможно.

Папа живее в България от 22 години. Благ, пестелив на думи, очевидно със здрав приключенски дух и нерви, след като през 1989 г. решава да напусне Анкона, за да отиде в Бургас, където да отвори ресторант. Положил всички усилия, спечелил много битки, през цялото време набавял продукти от Италия – от брашно до риби. Само че така и до края клиентите упорито си поръчвали или цаца, или скумрия.

Мястото не е за тези, които търсят уединение, а по-скоро за компании и семейства. Тук е и за тези, които искат да предизвикат стомаха си, да изучават границите на вкуса, да рискуват с неща, дори когато смятат, че няма да харесат. А когато се случи точно обратното, просто да кажат: Mille grazie, Рapa!

 

Специални секции

Лятна градина

Подходящо за

новогодишни партита,бизнес среща,гледане на мач,сватби,романтични срещи,частни партита,фирмени тържества,коледни партита

Кухня

италианска

Тип заведение

италиански ресторант

Няма резултати

  Not found events

  Not found offers

  Not found plates

  без обедно меню

  Няма намерени новини

 • Няма Видео